Steg 1: Miljön runtomkring
Mörker för att bli sömnig
Vår kropp reagerar på ljus och vårt naturliga sömnhormon störs av skärmar och ljus när det är dags att sova. Undvik skärmtid direkt innan du ska sova och om du bor i stan med lampor och ljus utanför – se till att du har ordentliga mörkläggningsgardiner så att rummet blir riktigt mörkt.
Textilier för tystnad
Bor du i stan i en bullrig miljö så investera i kuddar, mattor, gardiner och andra textilier i sovrummet. Mycket textil i sovrummet dämpar ljud mycket effektivt och ger en varmare och mer fridfull känsla.
Svalt och fridfullt
Sänk elementen något i sovrummet så att du har lite svalare där än i övriga lägenheten. Komplettera med ett bra täcke som är varmt och skönt och ger en välbalanserad kroppstemperatur så du inte heller svettas.
Steg 2: Närmast kroppen
Satsa på en bra bäddmadrass
Har du en enklare säng kan en riktigt bra bäddmadrass göra underverk för din sängkomfort. Med en kraftig bäddmadrass av god kvalitet får du avlastning och följsamhet närmast kroppen där det gör mest skillnad.
Håll din sängmiljö ren från kvalster och smuts
Även om de inte syns, kan kvalster, smuts och damm påverka din hälsa negativt. Se därför till att du inte bara tvättar lakanen, utan även tvättar bäddmadrassen, kuddarna och täcket med jämna mellanrum.
Välj ett täcke anpassat för din kroppstemperatur
Anpassa tjockleken på täcket efter hur varm du är som person. Är du ofta frusen ska du ha ett tjockare täcke än någon som lätt blir varm. Även om det är mysigt med gemensamt täcke kanske du och din partner sover bättre om ni har varsitt täcke med olika tjocklek.
Låt din kropp andas
Ingen sover gott om man svettas eller fryser. Enklare täcken andas dåligt, vilket gör att du ofta pendlar mellan att vara svettig och att frysa. Investera i ett täcke av hög kvalitet i funktionsfiber som transporterar fukt effektivt och håller en jämn temperatur när du sover.
Välj kudde anpassad efter sovstil
Har du nackproblem som ibland förvärras efter en natts sömn bör du utvärdera om du har valt rätt kudde. Sover du mycket på mage eller gillar att knöla med kudden trivs du säkert bättre med en mjuk kudde. Sover du på sidan eller rygg och tycker om att huvudet ligger lite högre ska du säkert ha en fastare kudde med mer fyllning.
Luta dig mot en stoppad gavel
Störs du av att kuddarna åker ner i glipan mellan sängen och väggen? Att ha en stoppad gavel vid huvudändan på sängen ger en mjuk och trygg känsla samtidigt som kuddarna ligger på plats i sängen. Dessutom lyfter det även en enklare säng till att se mycket mysigare och lyxigare ut.
Steg 3: Sängen
Har du en sängram – byt ut skummadrassen
Har du en sängram med madrass i kan du få en helt ny säng om du byter skummadrassen till en riktig sängöverdel med pocketresår. Du kommer då mycket nära känslan i en exklusivare säng, eftersom mycket av tekniken i sängen sitter i överdelen som är närmast kroppen.
Vänd överdelen på kontinentalsängen
Har du en gammal kontinentalsäng som blivit sliten och känns lite ihopsjunken? Vänd på överdelen så känns sängen nästan som ny! Vid köp av ny säng rekommenderar vi alltid att vända och vrida på överdelen regelbundet för att få ett jämnt slitage på sängen och förlänga livstiden.
En tia för att sova underbart gott om natten
Det kan kännas dyrt att investera i en riktigt bra säng men faktum är att kostnaden per natt blir nästan löjlig med tanke på hur ofta du använder sängen. Även om du investerar så mycket som 50 000 kr i din nya säng, blir kostaden per natt mindre än en tia när man räknar att du sover i sängen i minst 15 år. Med delbetalning kan du nu också sprida ut din investering över tid.
Nu kan du prova din drömsäng hemma. Är du inte nöjd med känslan får du byta! Läs mer om Lectus Komfortgaranti.