Acceptera att det kommer bli lite sömn inatt

Det är jättejobbigt när man inte kan sova och du kommer vara tröttare än normalt imorgon, men det kommer att lösa sig. Försök att acceptera situationen, släpp pressen på att försöka sova och gör någon lugn aktivitet.

Lyssna på avslappningsband eller lugnande musik

Det finns många olika typer av avslappningsband som hjälper dig att slappna av i kroppen och sinnet. Släpp att det verkar flummigt och hänge dig åt att följa instruktionerna. Du kan även prova att sätta på lite musik som känns lugnande och som du känner igen så det inte påkallar din uppmärksamhet.

Se till att du inte är hungrig eller törstig

Har du varit vaken så länge att du börjat bli lite hungrig? Det stör definitivt din sömn. Drick en varm dryck eller ta något lätt att äta. Men undvik att äta en tung måltid, det ska bara vara för att ta udden på hungern.

Gå upp ur sängen en stund och gör något annat

Ibland kan det bara behövas att du släpper stressen på att du ska sova och går upp en stund ur sängen och gör något annat. Läs en bok, vik lite tvätt eller gör någon annan lugn aktivitet. När du känner dig trött igen kan du gå tillbaka till sängen.

Skriv ner dina tankar

Har du morgondagens måsten som snurrar i huvudet och nya idéer som kommer upp och hindrar dig från att somna. Hämta ett papper och skriv ner allt du tänker på. På så sätt känner du undermedvetet att du inte behöver komma ihåg det tills imorgon, vilket gör det lättare att slappna av.

Lägg ner telefonen och stäng ner datorn

Även om vi hoppas att vi kan hjälpa dig här på din dator, iPad eller mobil så är skärmljus något som kan störa ditt lugn. Det bästa är att undvika skärmar och starka ljuskällor och istället se till att du har det mörkt, svalt och bekvämt i sovrummet. 

Lär dig somna på 60 sekunder

Experter har tagit fram en teknik inspirerad av andningsövningarna i yoga för att lättare kunna somna. Den fungerar som ett naturligt bedövningsmedel för kroppen och med lite övning kan man lära sig att somna på så lite som 60 sekunder.

Hur fungerar det?

Aningsövningen balanserar nervsystemet som lätt  blir överstimulerat under stress. Kroppen får i sig mer syre vilket också har en avslappnande effekt på nervsystemet. Dessutom får du hjälp att fokusera på din kropp och din andning istället för att stressa över varför du inte kan somna.

Tekniken

1. Andas in tyst genom näsan och räkna till fyra.

2. Håll andan och räkna till sju.

3. Andas ut.

4. Andas tyst in genom näsan och räkna till åtta.

5. Håll andan och räkna till sju. Andas sedan ut.

6. Upprepa steg 4 & 5 tre gånger.